DARBO SUTARTIS 2024

Darbo sutartis 2023

Reglamentavimo pakeitimai

2022-08-01 įsigaliojo Darbo kodekso pakeitimai, kuriais nustatyta pareiga darbdaviui iki darbuotojo darbo pradžios raštu pateikti papildomą informaciją apie darbo sąlygas. Darbuotojai turėtų būti informuojami dėl išbandymo termino trukmės ir sąlygų, darbo sutarties pasibaigimo tvarkos. Taip pat dėl darbo užmokesčio sudedamųjų dalių, mokėjimo tvarkos, viršvalandžių. Be to būtina nurodyti teisę į mokymo paslaugas, jei darbdavys šią teisę suteikia, darbdavio su socialiniu draudimu teikiamas susijusias apsaugas. Darbo sutartis 2024 gali apimti visą šią informaciją.

Ankstesnis reglamentavimas

Reikia nepamiršti, kad darbo sutartyje taip pat būtina pateikti informaciją apie darbdavį, darbo funkciją, joa atlikimo vietą. Taip pat reikia numatyti darbo sutarties rūšį, darbo funkcijos apibūdinimą arba aprašymą, darbo pradžią, kasmetinių atostogų trukmę ir kt.

Darbo sutarties forma

2022 m. liepos 29 d. priimtu Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu pakeista pavyzdinė darbo sutarties forma. Darbdaviai gali naudoti šią formą savo veikloje.

Pageidaujant išsamesnės ir labiau į verslo poreikius orientuotos darbo sutarties, siūloma naudoti ne pavyzdinę darbo sutarties formą, o pritaikytą konkrečiam verslui, išsamią ir įstatymų nuostatas atitinkančią darbo sutartį, parengtą teisininko ar advokato.

Darbo sutartis 2024 apima (gali apimti) šią informaciją:

  1. Darbo funkcija;
  2. Darbo apmokėjimas;
  3. Darbovietė;
  4. Visas darbdavio pavadinimas, kodas, registruotos buveinės adresas (kai darbdavys – fizinis asmuo, – jo vardas, pavardė, asmens kodas arba, jeigu jo nėra, − gimimo data ir nuolatinė gyvenamoji vieta)
  5. Darbo funkcijos atlikimo vieta. Jeigu darbuotojas neturi pagrindinės darbo funkcijos atlikimo vietos ar ji nenuolatinė, nurodoma, kad darbuotojas dirba keliose vietose, ir darbovietės, iš kurios darbuotojas gauna nurodymus, adresas;
  6. Darbo sutarties rūšis; išbandymo termino, jei dėl jo sulygta, trukmė ir sąlygos;
  7. Darbo funkcijos apibūdinimas ar aprašymas arba darbo (pareigybės arba pareigų, profesijos, specialybės) pavadinimas ir, jeigu nustatyta, – jos hierarchinis ir (arba) kvalifikacijos ar sudėtingumo lygis (laipsnis);
  8. Darbo pradžia;
  9. Numatoma darbo pabaiga (terminuotos darbo sutarties atveju);
  10. Kasmetinių atostogų trukmė;
  11. Įspėjimo terminas, kai darbo sutartis nutraukiama darbdavio ar darbuotojo iniciatyva; darbo sutarties pasibaigimo tvarka;
  12. Darbo užmokestis ir jo sudedamosios dalys (jos nurodomos atskirai), darbo užmokesčio mokėjimo terminai ir tvarka;
  13. Nustatyta darbuotojo darbo dienos arba darbo savaitės trukmė, viršvalandžių nustatymo ir mokėjimo už juos tvarka ir, jei taikoma, darbo (pamainos) keitimo tvarka. Jeigu kasmetinių atostogų trukmę, viršvalandžių nustatymo ir mokėjimo už juos tvarką, darbo (pamainos) keitimo tvarką, išbandymo termino trukmę ir sąlygas, įspėjimo apie atleidimą iš darbo terminus, darbo sutarties pasibaigimo tvarką ar darbdavio teikiamą su socialiniu draudimu susijusią apsaugą nustato darbo teisės normos, dokumente pateikiamos nuorodos į tai nustatančias darbo teisės normas.
  14. Informacija apie įmonėje galiojančias kolektyvines sutartis, nurodant susipažinimo su šiomis sutartimis tvarką;
  15. Teisė į mokymo paslaugas, jei darbdavys šią teisę suteikia;
  16. Socialinio draudimo institucijų, gaunančių su darbo santykiais susijusias socialinio draudimo įmokas, pavadinimai ir informacija apie kitą darbdavio teikiamą su socialiniu draudimu susijusią apsaugą, jei darbdavys už tai atsakingas.

Pageidaujate įsigyti Jūsų verslui parengtą darbo sutartį? Susisiekite +37060538755

Daug naudingų darbo teisės patarimų rasite čia (spauskite nuorodą)

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14