Nemokamos atostogos

Nemokamų atostogų paskirtis

Nemokamos atostogos nėra kasmetinių atostogų alternatyva – šios atostogos yra skirtos darbuotojui, tam, kad jis galėtų atsitraukti nuo darbo esant tam tikroms gyvenimiškoms aplinkybėms, net jei jis neturi sukaupęs kasmetinių atostogų dienų ir negali jomis pasinaudoti. Nemokamos atostogos nėra skirtos tenkinti darbdavio poreikių ir darbdavys neturėtų vienašališkai nuspręsti, jog darbuotojas privalo jomis pasinaudoti. Darbuotojas visais atvejais asmeniškai sprendžia, ar pageidauja teikti nemokamų atostogų prašymą darbdaviui. Darbdavys gavęs darbuotojo prašymą, vertina prašymo pateikimo priežastis bei nusprendžia, ar prašymą tenkinti.  

Pasitaiko, kad darbdavys prašo darbuotojo išeiti nemokamų atostogų, kai negali suteikti darbo, ar nori kuriam laikui sustabdyti veiklą. Darbdavys turi teisę teikti pasiūlymą darbuotojui dėl nemokamų atostogų suteikimo. Tačiau darbdavys neturi teisės reikalauti ir versti naudotis atostogomis, jei darbuotojas nesutinka. Nesutikimo atveju darbdavys turėti ieškoti kitų teisėtų išeičių, kaip patenkinti savo verslo poreikius. Pavyzdžiui, negalėdamas suteikti darbo darbuotojui darbdavys galėtų siūlyti kitą darbą ar skelbti prastovą. 

Privaloma suteikti atostogas

Visą darbo dieną (pamainą) ir ilgiau trunkančios nemokamos atostogos gali būti suteikiamos darbuotojui pateikus prašymą, jeigu darbdavys sutinka.

Tam tikrais atvejais darbdavys neturi pasirinkimo ir privalo tenkinti darbuotojo pateiktą prašymą suteikti ne trumpesnės, negu prašo darbuotojas, trukmės nemokamas atostogas. Privaloma tenkinti prašymus, kai juos pateikia šie darbuotojai:

1) darbuotojas, auginantis vaiką iki keturiolikos metų, – iki 14 kalendorinių dienų;

2) neįgalus darbuotojas, taip pat darbuotojas, auginantis neįgalų vaiką iki 18 metų ar slaugantis neįgalų asmenį, kuriam nustatytas nuolatinės slaugos būtinumas, – iki 30 kalendorinių dienų;

3) vaiko motinos nėštumo ir gimdymo atostogų metu ir atostogų vaikui prižiūrėti metu tėvas jo pageidavimu (motina – tėvo atostogų vaikui prižiūrėti metu); šių atostogų bendra trukmė negali viršyti 3 mėnesių;

 4) darbuotojas, slaugantis sergantį šeimos narį ar kartu su darbuotoju gyvenantį asmenį. Arba darbuotojas, pateikęs sveikatos priežiūros įstaigos išvadą apie jo sveikatos būklę. Tiek laiko, kiek rekomenduoja sveikatos priežiūros įstaiga;

5) darbuotojas santuokai sudaryti, – iki 3 kalendorinių dienų;

 6) darbuotojas dalyvauti mirusio šeimos nario laidotuvėse, – iki 5 kalendorinių dienų;

 7) darbuotojas kolektyvinėje sutartyje nustatytais atvejais ir tvarka, – joje nustatytos trukmės.

Svarbu

Nemokamų atostogų laikotarpis laikomas nedraudiminiu. Tai reiškia, jog nemokamų atostogų metu susirgęs darbuotojas negali gauti ligos išmokos, o slaugydamas šeimos narį – slaugos išmokos. 

Į kasmetinių atostogų dienų skaičiavimą įtraukiama tik 10 (darbo) nemokamų atostogų dienų. Visos kitos dienos neįskaičiuojamos ir kasmetinės atostogos nėra kaupiamos.

Norite sužinoti daugiau? Registruokitės konsultacijai +37060538755

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14