Prašymas dėl palikimo priėmimo termino atnaujinimo: pagrindiniai aspektai

Prašymas dėl palikimo priėmimo termino atnaujinimo

Palikimo priėmimo terminas

Civilinis kodeksas numato, jog palikimas gali būti priimamas per 3 mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos, t. y., nuo asmens mirties dienos. Tačiau ne visada tai pavyksta padaryti laiku. Gali atsitikti, kad dėl įvairių priežasčių palikėjo įpėdinis nespėja priimti palikimo per šį laikotarpį. Tuomet kyla klausimas – kaip priimti palikimą, jeigu praleistas nustatytas terminas? Atsakymas į šį klausimą susijęs su tuo, kas įvyko po asmens mirties ir kokius veiksmus atliko įpėdinis bei dėl kokių priežasčių jis nesikreipė į notarą dėl palikimo priėmimo per 3 mėnesių terminą. Kai įpėdinis laiku „nesusitvarkė palikimo”, nereiškia, kad to negalima padaryti vėliau.

Praleistas terminas palikimui priimti: ką daryti ir kokios yra galimybės?

Praleidus 3 mėnesių terminą priimti palikimą, asmuo gali susidurti su nežinomybe – ką daryti toliau? Kur kreiptis dėl paveldėjimo? Ar vis dar galima paveldėti turtą? Pirmiausia, reikia žinoti, kad įstatymas numato galimybę prašyti teismo atnaujinti palikimo priėmimo terminą. Tokiu atveju įpėdinis turi argumentuotai paaiškinti, kodėl laiku nepriėmė palikimo.

Kreipimasis į teismą: kada tai būtina ir kas svarbu?

Kreipimasis į teismą su prašymu dėl palikimo priėmimo termino atnaujinimo reikalingas, kai praleistas nustatytas terminas. Tačiau, teismas gali atnaujinti terminą tik esant tam tikroms sąlygoms. Konkrečiai, teismas gali atnaujinti terminą, jeigu pripažįsta, kad terminas praleistas dėl svarbių priežasčių. Šios „svarbios priežastys” turėtų būti motyvuotos ir pagrįstos įrodymais.

Faktinis valdymas: alternatyvus būdas priimti palikimą

Jei įpėdinis per tris mėnesius nuo palikėjo mirties faktiškai pradėjo valdyti paveldimą turtą kaip savo, pvz., gyveno velionio būste, jį remontavo, mokėjo komunalinius ar kitus turto mokesčius, pasiėmė veliono asmeninius daiktus, tai reiškia, jog jis priėmė visą velionio palikimą, kad ir kur jis bebūtų ar iš ko susidarytų, faktiškai pradėdamas šį turtą valdyti. Tokiu atveju įpėdinis taip pat privalo kreiptis į teismą ir prašyti nustatyti, jog jis priėmė palikimą faktiškai pradėdamas turtą valdyti. Juridinis faktas nustatomas tik įstatyminiam įpėdiniui, jei turtas dar nėra paveldėtas kitų įpėdinių.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos

Dažnai įpėdiniai nežino, kad vien testamento surašymas nėra pakankama sąlyga paveldėti turtą. Taip pat dažnai nutinka, jog mirus vienam iš sutuoktinių, kitas galvoja, jog nieko daryti nereikia ir palikimas įforminamas savaime.

Siekiant išvengti nesusipratimų, reikia žinoti pagrindinę taisyklę – norint tinkamai priimti palikimą ir išvengti ginčų su kitais įpėdiniais, visiems įpėdiniams reikia kreiptis į notarą ir priimti palikimą per tris mėnesius nuo velionio mirties.

Santrauka: dvi galimybės praleidus terminą priimti palikimą

Paveldėjimas gali tapti sudėtingu procesu, jei įpėdinis nesikreipia į notarą su pareiškimu dėl palikimo priėmimo per tris mėnesius nuo velionio mirties. To nepadarius per minėtą terminą, galima kreiptis į teismą ir i) prašyti atnaujinti terminą, praleistą dėl svarbių priežasčių ii) prašyti nustatyti juridinę reikšmę turinti faktą, jog įpėdinis priėmė palikimą faktiškai pradėdamas paveldimą turtą valdyti kaip savo. Teismui reikės pateikti motyvus ir įrodymus, patvirtinančius įpėdinio nurodytas aplinkybes.

Rekomenduojama patikėti pareiškimo teismui rengimą advokatui.

Reikalinga teisinė pagalba dėl palikimo priėmimo? Susisiekite +37060538755

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14