Teismų praktika / Darbuotojo atsakomybė už žalą darbdavio patirtą po darbo sutarties nutraukimo dėl darbuotojo kaltės pasamdžius brangesnę darbo jėgą

Darbuotojo atsakomybė už žalą

Faktinės aplinkybės

Darbuotojo atsakomybė už žalą darbdavio patirtą po darbo sutarties nutraukimo dėl darbuotojo kaltės pasamdžius brangesnę darbo jėgą yra ginčytinas klausimas. Ieškovė kreipėsi į teismą siekdama priteisti iš buvusio darbuotojo žalos atlyginimą. Ji argumentavo, kad žalą patyrė, kai į užsienį komandiruotas darbuotojas, be teisėto pagrindo, atsisakė dirbti, todėl ieškovė turėjo skubiai samdyti brangesnę užsienio bendrovės darbo jėgą. Ieškovė laikė darbo jėgos kainos skirtumą tiesioginiais nuostoliais, susijusiais su atsakovo kaltė, ir teigė, kad jis privalo atlyginti šiuos nuostolius.

Pirmoji instancija

Pirmosios instancijos teismas atmetė ieškinį, nurodydamas, kad darbo sutartis su atsakovu nebuvo sudaryta būtent rangos darbams, kuriuos vykdė ieškovė, pagal sutartį. Teismas taip pat pažymėjo, kad nėra aiškumo dėl to, ar atsakovas buvo supažindintas su rangos sutartimi, darbų atlikimo terminais arba galima atsakomybe, jei nutrauks darbo santykius neatlikęs darbų, kuriais įsipareigojo ieškovei užsakovui. Teismas nesutiko, kad tarp atsakovo neteisėtų veiksmų ir ieškovei patirtos žalos yra priežastinis ryšys, kuris būtų reikalingas atsakovo atsakomybei taikyti. Nors atsakovas šiurkščiai pažeidė darbo sutartį atsisakydamas dirbti, jis negalėjo numatyti, kad tai sukels žalą.

Apeliacinė instancija

Apeliacinės instancijos teismas pakeitė pirmosios instancijos sprendimą ir priėmė naują sprendimą. Teismas konstatavo, kad atsakovo neteisėtas atsisakymas dirbti lėmė ieškovės poreikį skubiai ieškoti naujų darbuotojų rangos darbams atlikti. Teismas pripažino, kad atsakovas pažeidė darbo sutarties sąlygas, kurios nustato darbo laiko normą ir sutarties nutraukimo tvarką. Teismas vertino atsakovo veiksmus kaip sąmoningus ir neteisėtus bei nurodė, kad jis žinojo, kad jo veiksmai sukels ieškovei nuostolių. Teismas pripažino ieškovės patirtas išlaidas, susijusias su brangesnės užsienio darbo jėgos samdymu rangos darbams atlikti, kaip ieškovės nuostolius. Teismas nusprendė, kad yra tiesioginis priežastinis ryšys tarp atsakovo veiksmų ir ieškovei patirtos žalos. Teismas pažymėjo, kad šiuo atveju rizika ir atsakomybė dėl darbo laiko terminų ir darbo jėgos užtikrinimo tenka ieškovei.

Kasacinė instancija

Atsakovas pateikė kasacinį skundą teigdamas, kad nėra tinkamai pagrįstas priežastinis ryšys tarp jo neteisėtų veiksmų ir ieškovei patirtos žalos. Jis teigė, kad žala nesusijusi su darbine veikla ir kad ieškovės sprendimas samdyti brangesnę darbo jėgą yra susijęs su jos veiklos rizika.

Kasacinis teismas nurodė, kad pagal darbo kodeksą atsakomybės sąlygos yra panašios į civilinės atsakomybės sąlygas. Kasacinis teismas taip pat pažymėjo, kad darbuotojo atsakomybė gali būti taikoma tiek tiesioginiam, tiek netiesioginiam priežastiniam ryšiui tarp neteisėto darbuotojo veiksmo ir patirtos žalos. Teismas konstatavo, kad apeliacinio teismo sprendimas nepakankamai pagrįstas ir nepaisydamas teisinių šios bylos aplinkybių, kurias įvertino pirmos instancijos teismas. Kasacinis teismas pažymėjo, kad nors atsakovo neteisėtų veiksmų rezultate gali būti reikalingas ieškovės naujų darbuotojų samdymas, tai nereiškia, kad atsakovas prisiima atsakomybę už tokį ieškovės sprendimą arba kad jo veiksmai tiesiogiai lėmė žalą.

Rezultatas

Dėl šių priežasčių kasacinis teismas panaikino apeliacinio teismo sprendimą, susijusį su atsakovo atsakomybe, ir paliko galiojantį pirmos instancijos teismo sprendimą.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2023 m. gegužės 24 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e3K-3-151-611/2023

Reikalinga teisinė pagalba? Registruokitės konsultacijai +37060538755

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14