Kasmetinės atostogos vienišai mamai

Kasmetinės atostogos vienišai mamai

Kasmetinės atostogos

Kasmetinės atostogos, tai – laisvas nuo darbo laikas, suteikiamas darbuotojui pailsėti ir darbingumui susigrąžinti, mokant jam atostoginius. Kasmetinės atostogos turi būti suteikiamos bent kartą per darbo metus. Bent viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė kaip dešimt darbo dienų arba ne mažiau kaip dvylika darbo dienų (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę), o jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, atostogų dalis negali būti trumpesnė kaip dvi savaitės. Tokios trukmės atostogos turi garantuoti kokybišką darbuotojo poilsį, kuris yra būtinas kiekvienam. Reikia paminėti, jog darbo teisė mamoms, vienišoms mamoms ir būsimoms mamoms be bendrųjų visiems darbuotojams taikomų atostogų garantijų taip pat suteikia ir papildomas, siejamas su jų padėtimi. Tam tikrais atvejais mamos gali atostogauti ilgiau, rinktis atostogų datą ir derinti savo atostogas su svarbiais įvykiais šeimoje. 

Kada suteikiamos?

Už pirmuosius darbo metus visos kasmetinės atostogos paprastai suteikiamos išdirbus bent pusę darbo metams tenkančių darbo dienų skaičiaus. Nesuėjus šešiems nepertraukiamojo darbo mėnesiams, darbuotojo prašymu kasmetinės atostogos suteikiamos nėščioms darbuotojoms prieš nėštumo ir gimdymo atostogas arba po jų.  Už antruosius ir paskesnius darbo metus kasmetinės atostogos suteikiamos bet kuriuo darbo metų laiku, pagal kasmetinių atostogų suteikimo eilę darbovietėje. Kasmetinių atostogų suteikimo eilė darbovietėje sudaroma atsižvelgiant į tam tikrų darbuotojų pageidavimus prioriteto tvarka, pradedant nuo nėščių darbuotojų ir auginančių bent vieną vaiką iki trejų metų, po to darbuotojų auginančių bent vieną vaiką iki keturiolikos metų ar neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų, galiausiai darbuotojų, kurie augina du ir daugiau vaikų. Taigi, paminėti darbuotojai vieni po kitų renkasi pageidaujamas atostogų datas ir taip sudaroma atostogų eilė.

Privaloma tenkinti prašymą

Įprastai kasmetinės atostogos suteikiamos darbdavio ir darbuotojo susitarimu, tačiau tam tikrais atvejais darbuotojo prašymas darbdaviui yra privalomas be susitarimo. Darbdavys privalo tenkinti darbuotojo prašymą suteikti kasmetines atostogas nėščioms darbuotojoms prieš nėštumo ir gimdymo atostogas arba po jų, taip pat darbuotojams, slaugantiems sergančius šeimos narius (pavyzdžiui, vaikus) ir neįgaliuosius, taip pat asmenims, sergantiems chroniškomis ligomis, kurių paūmėjimas priklauso nuo atmosferos sąlygų, esant sveikatos priežiūros įstaigos rekomendacijai, bei asmenims, kurių prašymas pagrįstas sveikatos priežiūros įstaigos išvada apie jų sveikatos būklę. 

Ilgesnės atostogos

Darbuotojams suteikiamos ne mažiau kaip dvidešimt darbo dienų (jeigu dirbama penkias darbo dienas per savaitę) arba ne mažiau kaip dvidešimt keturių darbo dienų (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę) kasmetinės atostogos. Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojui turi būti suteiktos ne trumpesnės kaip keturių savaičių trukmės atostogos. Tam tikrais atvejais mamoms, vienos auginančioms vaikus, turi būti suteikiamos ilgesnės trukmės atostogos.

Įstatymas numato, kad darbuotojams iki aštuoniolikos metų, darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų, ir neįgaliems darbuotojams suteikiamos dvidešimt penkių darbo dienų kasmetinės atostogos (jeigu dirbama penkias darbo dienas per savaitę) arba trisdešimt darbo dienų kasmetinės atostogos (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę). Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, minėtiems darbuotojams turi būti suteiktos penkių savaičių trukmės atostogos. Jei egzistuoja aplinkybės, dėl kurių mamai turėtų būti suteiktos ilgesnės trukmės kasmetinės atostogos, mama turėti pranešti apie tai darbdaviui ir, jei to reikia, pateikti tokią teisę pagrindžiančius dokumentus.

Reikalinga teisinė pagalba? Registruokitės konsultacijai +37060538755

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14