Kaip vykdomas skolos išieškojimas?

Skolos išieškojimas

Liaudies išmintis byloja, kad ,,kas skolinasi, tas eina vieną kartą, o kas nori atsiimti, eina šimtą kartų“. Skolos išieškojimas tai – priemonių ir procedūrų visuma, kuriomis skolintojas  siekia vieno tikslo – iš skolininko atgauti skolą. Išieškojimo sėkmę dažnai gali lemti savalaikis skolos išieškojimo proceso inicijavimas. Kaip vykdomas skolos išieškojimas? Galima išskirti du etapus skolos išieškojimui – ikiteisminis ir teisminis.

IKITEISMINIS SKOLOS IŠIEŠKOJIMAS

Ikiteisminė išieškojimo procedūra

Tai turbūt greičiausias būdas susigrąžinti pinigus, tačiau šios procedūros sėkmė priklauso nuo skolininko geranoriškumo, t. y. procesas galimas, jei skolininkas yra nusiteikęs bendrauti ir ieškoti būdų kaip įvykdyti savo finansinius įsipareigojimus. Norint vykdyti šią procedūrą, pirmiausia reiktų informuoti skolininką apie susidariusią skolą, galima žodžiu priminti apie skolą arba rengti rašytinę pretenziją (pretenzija civilinėje teisėje – suinteresuotos šalies reikalavimas, kad skolininkas sumokėtų skolą, atlygintų nuostolius, sumokėtų baudą, pašalintų pateiktos prekės, atlikto darbo trūkumus ir kt.). Šiuo atveju galima bandyti susitarti su skolininku dėl skolos grąžinimo termino ir/arba informuoti apie skolos negrąžinimo pasekmes. Jei pretenziją parengia advokatas, neatgavus skolos geruoju, vėliau pretenzijos rengimo išlaidos gali būti priteisiamos teisminiame procese.

TEISMINIS SKOLOS IŠIEŠKOJIMAS

Teismo įsakymas

Jei skolininkas visgi atidėlioja skolos grąžinimą, skolintojas turi teisę kreiptis į teismą su pareiškimu dėl teismo įsakymo išdavimo, tokiu atveju teismas netikrina reikalavimo pagrįstumo. Teismas išsprendęs pareiškimo priėmimo klausimą, ne vėliau kaip kitą darbo dieną išduoda skolintojui (kreditoriui) teismo įsakymą, jį taip pat išsiunčia skolininkui pranešimu, kuriame siūloma per 20 dienų nuo pranešimo įteikimo dienos teismo įsakymą įvykdyti arba pateikti prieštaravimus dėl teismo įsakymo. Jei skolininkas per nurodytą terminą prieštaravimų nepateikia ir skolos nesumoka, teismo įsakymas įsiteisėja ir jį galima vykdyti priverstinai, t. y.  galima jį pateikti vykdyti antstoliui. Tačiau jei skolininkas pareiškia prieštaravimus teismo įsakymas netenka galios ir yra naikinamas, tokiu atveju pareiškėjas (kreditorius) turi teisę pateikti teismui ieškinį, pagal kurį vyktų įprastas teismo procesas.

Ieškinys dėl skolos priteisimo

Ieškinio pareiškimas galimas dviem būdais – dokumentinio proceso tvarka arba bendrąja ginčo teisena. Dokumentiniame procese, teismas tik patikrina rašytinius įrodymus, priima sprendimą, kuris yra siunčiamas skolininkui nustatant 20 dienų terminą prieštaravimams pareikšti. Jei prieštaravimai nėra pareiškiami, preliminarus teismo sprendimas įsiteisėja ir gali būti vykdomas priverstinai, jei pareiškiami prieštaravimai, kreditorius turi pateikti atsiliepimą į juos, šalys kviečiamos į teismo posėdį. Ginčo teisena ieškinys nagrinėjamas pagal bendrąsias proceso taisykles.

Skolų išieškojimo įmonių veikla

Tai kaip vykdomas skolos išieškojimas, kas jį vykdo? Internete apie savo veiklą skelbia ne viena skolų išieškojimo įmonė, kuri asmenims siūlo savo paslaugas, todėl kartais atrodo, kad skolos išieškojimas gali būti vykdomas tik pasitelkus tokias įmones, tačiau tai tikrai nėra tiesa. Skolos išieškojimas gali būti vykdomas pasitelkus advokatą, teisininką. Pabrėžiama, kad nesusitarus su skolininku dėl skolos grąžinimo geruoju ir perėjus į teisminį procesą, dažniausiai yra reikalingas atstovavimas, kuris teisminiame procese atlyginamas bylą pralošusios šalies. Bylinėjimosi išlaidos gali būti priteisiamos tik naudojantis LR civilinio proceso kodekso 56 straipsnyje įvardijamų asmenų paslaugomis (pvz. advokatų, advokatų padėjėjų ir pan.), į šį sąrašą nėra įtrauktos įmonės, vykdančios skolų išieškojimą. Taigi, norint atgauti ne tik skolą, bet ir dėl skolos susigrąžinimo patirtas išlaidas, t.y. pretenzijos rengimo išlaidas ir bylinėjimosi išlaidas, geriausia kreiptis į advokatą ar advokato padėjėją, kadangi jiems patirtos išlaidos yra priteisiamos teismine tvarka.

Reikalinga teisinė pagalba dėl skolos išieškojimo? Susisiekite +37060538755

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14