Kaip bendru sutarimu nutraukti santuoką Lietuvoje: per notarą ar per teismą?

kaip nutraukti santuoką bendru sutarimu Lietuvoje: per notarą ar per teismą?

Kaip bendru sutarimu nutraukti santuoką Lietuvoje: per notarą ar per teismą?

Skyrybos yra nemalonios emocine ir psichologine prasme, tačiau, jei sutuoktiniai sutaria dėl santuokos nutraukimų teisinių pasekmių, santuoką galima nutraukti supaprastinta tvarka ir taip išsiskirti ganėtinai ramiai.

Skyrybos bendru sutarimu  – tai pats paprasčiausias (mažiau dokumentacijos), pigiausias (sutuoktiniai yra atleidžiami nuo žyminio mokesčio mokėjimo ir teisinės paslaugos kainuoja mažiau), greičiausias (prašymai dėl santuokos nutraukimo bendru sutarimu išnagrinėjami greičiau nei ginčo tvarka) būdas nutraukti santuoką.

Ar sutuoktiniai gali rinktis, kaip bendru sutarimu nutraukti santuoką Lietuvoje: per notarą ar per teismą?

Kaip nutraukti santuoką per notarą: 2023 m. Civilinio Kodekso pataisos

2023 m. sausio 1 d. įsigaliojo naujos Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – CK) pataisos, numatančios atvejus, kuomet santuoka bendru sutarimu gali būti nutraukta pas notarą.

Santuoka, vadovaujantis  CK 3.51 straipsnio 1 ir 3 dalimis, gali būti nutraukiama per notarą, jeigu:

  • nuo santuokos sudarymo praėjo daugiau nei vieneri metai;
  • sutuoktiniai yra sudarę sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių;
  • abu sutuoktiniai yra veiksnūs šioje srityje;
  • sutuoktiniai daugiau nei vienerius metus netvarko bendro ūkio ir negyvena sutuoktinių gyvenimo;
  • neturi bendrų nepilnamečių vaikų.

Siekdami nutraukti santuoką bendru sutuoktiniu sutarimu, sutuoktiniai notarą galės pasirinkti savo nuožiūra pateikiant šiuos dokumentus:

  • įrodymus, jog atitinka visas nurodytas įstatymo sąlygas;
  • įrodymus, kad visi kreditoriai (jeigu tokių yra) yra informuoti apie ketinimą nutraukti santuoką;
  • sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių, kurioje turės būti aptartas tarpusavio išlaikymo klausimas, turtinės teisės ir pareigos, pavardės po santuokos nutraukimo ir bendrąja jungtine nuosavybe priklausančio turto padalijimas. Tiesa, praktikoje dažniausiai tokias sutartis ruošia patys notarai.

Galima manyti, kad notaras tvirtina bet kurią santuokos nutraukimo pasekmių sutartį, nesigilindamas į aplinkybes ir atsižvelgdamas tik į sutuoktinių norą, tačiau iš tiesų notaras, kaip ir teismas, nagrinėjantis pateiktą sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių, turi teisę jos netvirtinti, jei manys, kad sutartis prieštarauja viešajai tvarkai ar iš esmės pažeidžia vieno iš sutuoktinių teises ir interesus.

Teismo procedūros: Santuokos nutraukimas bendru sutarimu teisme

Norint nutraukti santuoką bendru sutarimu teisme, reikalingos šios sąlygos:

  • nuo santuokos sudarymo praėjo daugiau nei vieneri metai;
  • sutuoktiniai yra sudarę sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių;
  • abu sutuoktiniai yra veiksnūs šioje srityje.

Jei sutuoktiniai turi bendrų nepilnamečių vaikų arba nustojo vesti bendrą ūkį ir gyventi atskirą gyvenimą visai nesenai (trumpiau nei metus), tokiu atveju rinktis tarp notaro ir teismo sutuoktiniai negali – esant šioms sąlygoms santuokos nutraukimą atlieka teismas.

Sutartyje dėl santuokos nutraukimo teisinių pasekmių privalo būti aptarta:

1) Sutuoktinių ir vaikų duomenys;

2) Turto pasidalijimas;

3) Skolų pasidalijimas;

4) Nepilnamečių vaikų gyvenamoji vieta, išlaikymas ir bendravimo tvarka;

5) Sutuoktinių tarpusavio išlaikymas: ar po santuokos nutraukimo vienam iš buvusių sutuoktinių kitas mokės išlaikymą, jei taip – kokio dydžio;

6) Sutuoktinių pavardės: ar po santuokos nutraukimo paliekama sutuoktinio pavardė, ar norima susigrąžinti ikisantuokinę (mergautinę) pavardę;

7) Kitos sąlygos, priklausančios nuo individualios situacijos.

Dažnos klaidos – į santuokos nutraukimo teisinių pasekmių sutartį nėra įtraukiami visos esminės santuokos nutraukimo sąlygos, nenumatomos tinkamo dydžio kompensacijos, neįvertinamas asmeninių lėšų panaudojimas įsigyjant bendrą turtą ir kt. Todėl rengiant sutartį rekomenduojama kreiptis į profesionalą – šeimos teisės advokatą.

Kurį kelią rinktis?

Kaip nurodoma auksčiau, norint notarine tvarka nutraukti santuoką bendru sutarimu, tam turi būti sąlygų visuma – nuo santuokos sudarymo praėjo vieneri metai, abu sutuoktiniai yra veiksnūs, yra sudaryta sutartis dėl santuokos nutraukimo teisinių pasekmių, sutuoktiniai neturi nepilnamečių vaikų, daugiau nei vienerius metus neveda bendro ūkio ir negyvena bendro sutuoktinių gyvenimo. Esant visoms šioms sąlygoms, sutuoktiniai neturi pasirinkimo ir turi nutraukti santuoką notarine tvarka, o ne per teismą.

Jei sutuoktiniai trumpiau nei vienerius metus neveda bendro ūkio ir negyvena bendro sutuoktinių gyvenimo ar turi nepilnamečių vaikų, o taip pat nuo santuokos sudarymo praėjo vieneri metai, abu sutuoktiniai yra veiksnūs, yra sudaryta sutartis dėl santuokos nutraukimo teisinių pasekmių, tokiu atveju santuoka nutraukia teismas, o ne notaras.

Taigi, iš tiesų sutuoktiniai negali rinktis kaip bendru sutarimu nutraukti santuoką, t.y. per notarą ar per teismą, tai parenkama pagal susiklosčiucias aplinkybes.

Santuokos nutraukimo pas notarą privalumas yra tai, kad notarui patvirtinus sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių, ji įsigalios sekančią darbo dieną. Kai tuo tarpu teisme teismo sprendimu patvirtina sutartis įsigalioja per trisdešimt kalendorinių dienų nuo sprendimo priėmimo dienos. Trūkumas – skiriantis pas notarą mokamas įkainis už notaro paslaugas, kai tuo tarpu kreipiantis į teismą skyrybų procesas nėra apmokestinamas žyminiu mokesčiu.

Reikalinga teisinė pagalba? Registruokitės konsultacijai +37060538755

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14