NEKONKURAVIMO SUSITARIMAS

Nekonkuravimo susitarimas

Nekonkuravimo Susitarimas – Esminiai Aspektai ir Reikalavimai

Nekonkuravimo Susitarimas: Darbuotojo Įsipareigojimas ir Darbdavio Interesų Apsauga

Nekonkuravimo susitarimas yra darbuotojo įsipareigojimas darbo santykių metu ir (ar) jiems pasibaigus nekonkuruoti su darbdaviu. Šie susitarimai sudaromi su darbuotojais, kurie turi specialių žinių ar gebėjimų, siekiant apsaugoti darbdavio poziciją rinkoje ir užkirsti kelią informacijos nutekėjimui konkurentams.

Reikalavimai Nekonkuravimo Susitarimui: Balansas tarp Darbdavio ir Darbuotojo Interesų

Nekonkuravimo susitarimo sudarymas reiškia darbuotojo savanorišką teisės dirbti apribojimą. Siekiant apriboti darbuotojo teisę dirbti ir tuo pačiu galimybę konkuruoti su darbdaviu, būtina rasti balansą tarp teisėtų darbdavio interesų apsaugos ir darbuotojo suvaržymo verstis jo profesine veikla. Svarbu atidžiai įvertinti, ar darbdaviui iš tiesų naudinga apriboti darbuotojo konkuravimo galimybę, atsižvelgiant į darbuotojo funkcijas bendrovėje ir galimą žalą, kurią gali patirti darbdavys. Už šį darbuotojo veiklos ribojimą visais atvejais turi būti mokama kompensacija.

Teisėti Nekonkuravimo Susitarimo Kriterijai

Susitarimą reglamentuoja Darbo kodekso 38 straipsnis. Pagal šį straipsnį, susitarimas turi atitikti šiuos kriterijus:

Aiškus ir Konkretus Draudimas Konkuruoti: Darbuotojo įsidarbinimas konkuruojančioje įmonėje, konkuruojančios įmonės įsteigimas, ir pan. turi būti aiškiai apibrėžti susitarime, numatant, kokia veikla negali užsiimti darbuotojas.

Laiko ir Erdvės Apribojimai: Darbuotojo konkuravimo apribojimas turi būti terminuotas ir erdviškai apibrėžtas, negalintis galioti ilgiau kaip dvejus metus po darbo sutarties pasibaigimo.

Teisingas Atlyginimas Už Nekonkuravimą: Darbuotojui turi būti mokama kompensacija, kuri nustatoma susitarime ir yra ne mažesnė kaip 40 proc. darbuotojo vidutinio darbo užmokesčio dydžio. Kompensacijos įskaitymas į darbo užmokestį, ar užmokesčio skaidymas „sukuriant” kompensaciją, yra draudžiamas.

Atsakomybė už Nekonkuravimo Susitarimo Pažeidimus

Darbuotojas, pažeidęs susitarimą, privalo nutraukti konkuruojančią veiklą, grąžinti gautą kompensaciją ir atlyginti darbdaviui padarytą žalą. Nekonkuravimo susitarime nustatytos netesybos už jo pažeidimą negali viršyti darbuotojo gaunamos nekonkuravimo kompensacijos už 3 mėnesius.

Nekonkuravimo Susitarimo Nutraukimas: Darbuotojo ir Darbdavio Teisės

Darbo kodeksas suteikia darbuotojui teisę vienašališkai nutraukti susitarimą, kai darbdavys vėluoja mokėti nekonkuravimo kompensaciją daugiau kaip 2 mėnesius. Taip pat, susitarimas gali būti nutraukiamas abiejų šalių susitarimu. Be to, darbdavys turi teisę vienašališkai atleisti darbuotoją nuo pareigos nekonkuruoti, jei tai numatyta susitarimo sąlygose.

Reikalinga pagalba rengiant ar peržiūrint Jūsų turimą nekonkuravimo susitarimą? Registruokitės konsultacijai +37060538755

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14