Palikimo priėmimas

Palikimo Priėmimas Pagal Lietuvos Respublikos Civilinį Kodeksą

Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse yra numatyti du pagrindiniai palikimo priėmimo būdai. Šie būdai yra aktualūs kiekvienam, susiduriančiam su paveldėjimu: 1) faktinis palikimo valdymas, ir 2) oficialus pareiškimas dėl palikimo priėmimo palikimo atsiradimo vietos notarui. Abu šie būdai leidžia įpėdiniams perimti palikėjo turtą ir teises, tačiau vienas būdas yra sudėtingsnis už kitą.

Faktinis Paveldimo Turto Valdymas

Faktinis palikimo valdymas, kaip palikimo priėmimo būdas, reikalauja, kad įpėdinis imtųsi aktyvių veiksmų, parodančių jo norą ir ketinimą tapti paveldimo turto savininku. Tai gali apimti ne tik gyvenimą palikėjo namuose, bet ir tokius veiksmus kaip nekilnojamojo turto priežiūra, mokesčių mokėjimas, draudimo įmokų atlikimas ir kt. Šie veiksmai yra svarbūs, nes jie rodo įpėdinio valią ir siekį įgyti nuosavybės teisę į paveldimą turtą.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Nutarčių Reikšmė

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartys bylose Nr. 3K-3-210/2008, 3K-3-381/2011, ir 3K-3-403/2011 nurodo gaires, kaip turėtų būti interpretuojamas ir įgyvendinamas faktinis palikimo priėmimas. Šios nutartys patvirtina, kad įpėdinis turi atlikti aktyvius veiksmus, rodančius jo valią įgyti nuosavybės teisę į paveldimą turtą. Be to, šios nutartys aiškiai parodo, kaip svarbu, kad įpėdinio veiksmai būtų matomi ir suprantami kaip jo noro įgyti turtą išraiška.

Palikimo Priėmimo Formalizavimas

Nors faktinis palikimo priėmimas nėra išreikštas oficialia forma, jo teisiniai padariniai yra tokie pat, kaip ir tuo atveju, kaip notarui pateikiamas pareiškimas dėl palikimo priėmimo. Šis principas yra svarbus, nes jis leidžia įpėdiniams, kurie neformaliai pradėjo valdyti turtą, būti pripažintiems teisėtais įpėdiniais.

Teisiniai Veiksmai

Įpėdiniams, norintiems palikimą priimti greičiau ir paprasčiau, rekomenduojama per tris mėnesius nuo palikėjo mirties kreiptis su pareiškimu į notarą. Jei šį terminą praleidote, tačiau per tris mėnesius pradėjote paveldimą turtą faktiškai valdyti (jį prižiūrėti, juo rūpintis), tokiu atveju palikimo priėmimo faktą gali nustatyti teismas, tačiau tam reikia surinkti visus reikiamus įrodymus ir tinkamai paruošti pareikšimą. Tai padaryti padės teisininkas. Jei terminą praleidote dėl svarbių priežasčių, jis taip pat gali būti atnaujintas teismo tvarka, net jei paveldimo turto nepradėjote faktiškai valdyti.

Reikalinga teisinė pagalba dėl palikimo priėmimo? Susisiekite +37060538755

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14