Teismų praktika / Dėl neteisėtai atleistam darbuotojui išmokėtų sumų įskaitymo

Dėl neteisėtai atleistam darbuotojui išmokėtų sumų įskaitymo

Dėl neteisėtai iš darbo atleistam darbuotojui mokėtinų išmokų įskaitymo

Ieškovas kreipėsi į teismą su prašymu pripažinti jo atleidimą iš darbo šalių susitarimu neteisėtu. Ieškovas prašė grąžinti jį į eitas pareigas ir priteisti vidutinį darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laikotarpį nuo atleidimo dienos iki teismo sprendimo įvykdymo ir atlyginti 3000 Eur neturtinei žalai. Šioje byloje buvo sprendžiamas klausimas dėl neteisėtai atleistam darbuotojui išmokėtų sumų įskaitymo į jau išmokėtas sumas.

Pirmosios instancijos teismo sprendimas

Pirmosios instancijos teismas nustatė, kad darbo sutartis buvo nutraukta neteisėtai, tačiau nusprendė, kad grąžinimas į darbą nėra tikslingas. Dėl to teismas taikė DK 218 straipsnio 4 dalies padarinius, priteisdamas ieškovui vidutinį darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką. Tačiau 2 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio kompensacijos ieškovui teismas nepriteisė, nes atsakovė, atleisdama jį iš darbo pagal DK 54 straipsnį, sumokėjo 6 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio kompensaciją.

Apeliacinės instancijos teismo nutartis

Apeliacinės instancijos teismas pakeitė pirmosios instancijos teismo sprendimą. Teismas priteisė ieškovui 2 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio kompensaciją už jo negrąžinimą į darbą.

Kasacinio teismo argumentai

Kasacinis teismas nurodė, kad nesant kompensacijos formos, pagal kurią neteisėtai atleistam darbuotojui buvo išmokėta suma, viršijanti įstatyme nustatytą dydį, sprendimas neatitinka DK 218 straipsnio 4 dalies pažeistų teisių gynimo būdo tikslų.

Ieškovui buvo sumokėta 6 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio kompensacija. Kasacinis teismas nusprendė, kad teismas neturėjo priteisti dar 2 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio kompensacijos. Teismas turėjo įskaityti likusias 4 mėnesių sumas į priteistą vidutinį darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką.

Be to, kasacinis teismas pakeitė pirmosios ir apeliacinės instancijos teismų procesinių sprendimų dalis, pripažindamas ieškovui sumokėtą 2 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką kompensacija pagal DK 218 straipsnio 4 dalį, nepriteisdamas jos pakartotinai ir įskaitydamas sumokėtą 4 mėnesių dydžio išeitinę išmoką į vidutinį darbo užmokestį.

Bylos rezultatas

Atsižvelgdamas į tai, kad atsakovė įvykdė šias sprendimų dalis, kasacinis teismas perdavė klausimą dėl sprendimo įvykdymo atgręžimo spręsti apeliacinės instancijos teismui.

Šaltinis: lat.lt

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2024 m. kovo 14 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e3K-3-68-378/2024

Reikalinga teisinė pagalba darbo teisės klausimais? Registruokitės konsultacijai +37060538755

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14