Alimentų padidinimas

„Vaikui 2017 metais buvo priteista 160 eurų alimentų suma. Šiuo metu vaiko poreikiams reikia bent 700 eurų sumos per mėnesį. Mano finansinė padėtis nėra labai gera, o buvęs vyras geruoju nesutinka mokėti daugiau alimentų. Ką daryti? Ar įmanomas alimentų padidinimas?“

Reglamentavimas

Pagrindinis vaikų išlaikymą, arba kitaip „alimentus“ reglamentuojantis teisės aktas yra LR Civilinis kodeksas. Jame nustatyta, jog tėvai turi teisę ir pareigą dorai auklėti ir prižiūrėti savo vaikus, rūpintis jų sveikata, išlaikyti juos. Tėvai, atsižvelgdami į vaikų fizinę ir protinę būklę sudaryti palankias sąlygas visapusiškai ir harmoningai vystytis. Susituokusių, išsiskyrusių ir nesusituokusių tėvų pareigos yra tokios pačios, taigi, visi tėvai privalo rūpintis savo vaikais materialiai.

Vaiko poreikiai

Išlaikymo dydis turi būti proporcingas nepilnamečių vaikų poreikiams bei tėvų turtinei padėčiai ir turi užtikrinti tinkamas vaikų vystymosi sąlygas. Kai kyla paslaugų bei prekių kainos, vaikas auga, tai lemia jo poreikių didėjimą. Dėl to įprasta, kad išlaidų dydis per tam tikrą laikotarpį gali padidėti keletą kartų. Atsižvelgiant į tai, išlaikymo dydis gali būti keičiamas, arba kitaip tariant – atliekamas alimentų padidinimas. Atkreiptinas dėmesys, jog išlaikymo didinimas nėra išlaikymo indeksavimas, kuris turi būti atliekamas kasmet, atsižvelgiant į padidėjusį vartotojų kainų indeksą. Toliau aptariamas išlaikymo didinimas be indeksavimo.

Teisė didinti alimentus

Įstatymas nustato, jog teismas gali pagal vaiko, jo tėvo (motinos) ieškinį sumažinti arba padidinti priteisto išlaikymo dydį, jeigu po teismo sprendimo priėmimo iš esmės pasikeitė šalių turtinė padėtis. Išlaikymo dydis taip pat gali būti padidintas padidėjus vaiko poreikiams, atsiradus papildomoms vaiko priežiūros išlaidoms (vaiko liga, sužalojimas, slaugymas ar nuolatinė priežiūra). Pagal teisminę praktiką išlaikymo padidinimas yra galimas tik tuo atveju, jei vaiko poreikiai pasikeitė iš esmės (reikšmingai). Taigi, tam, kad vaiko išlaikymo dydis būtų pakeistas, turi būti nustatyta bent viena iš šių sąlygų: įvyko esminis tėvų turtinės padėties pasikeitimas arba įvyko esminis nepilnamečio vaiko poreikių pasikeitimas.

Minimalus alimentų dydis

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog teisės aktuose bei teismų praktikoje nėra įtvirtinta konkreti minimali išlaikymo suma. Nors teismai įvardija minimaliąją mėnesinę algą kaip orientacinį kriterijų, tai nereiškia, kad šis dydis yra minimalus nustatant vaiko išlaikymo dydį. Kilus ginčui dėl išlaikymo dydžio nustatymo ar keitimo, teismas kiekvienu atveju atsižvelgia į konkrečias bylos aplinkybes. Teismas individualiai vertina vaiko poreikius ir nustato tinkamą bei protingą išlaikymo dydį. Be vaiko poreikių teismas taip pat vertina tėvų turtinę padėtį. Teismas atsižvelgia į tai, kokias pajamas tėvai gauna, ar turi kilnojamojo ir/ar nekilnojamojo turto bei koks jo dydis ir kt. Teismas atsižvelgia ir į tai, kokia tėvų sveikatos būklė, ar jie turi kitų išlaikytinių. Alimentų padidinimas yra galimas, jei nustatyto išlaikymo dydžio nepakanka tenkinti vaiko poreikiams.

Vaiko išmoka

Nuo 2018 m. kiekvienam vaikui Lietuvoje kas mėnesį yra mokama išmoka, skirta daliai vaiko poreikių patenkinti, vadinamoji „vaiko išmoka“. Pagal bendrąją taisyklę, vaikui reikalingo išlaikymo suma, pirmiausia, yra mažinama šios išmokos suma (taip pat ir kitų išmokų sumomis, jei tokios yra teikiamos vaikui), o likusi suma padalinama tėvams. Nepaisant to, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra pabrėžęs, jog išmokų vaikams dydis ir mokėjimo tvarka keičiasi priklausomai nuo valstybės vykdomos politikos, o jų tikslas yra suteikti paramą tėvams, tenkinant vaiko poreikius, tačiau tai nereiškia, kad iš tėvų priteistinas išlaikymas privalomai turėtų būti mažinamas išmokų suma ir tais atvejais, kai tėvų turtinė padėtis leidžia tenkinti vaiko poreikius. Tokiu atveju valstybės mokamos išmokos galėtų būti skiriamos papildomiems vaiko poreikiams tenkinti, bet ne tėvų pareigos vykdymui kompensuoti.

Išvada

Alimentų padidinimas yra galimas, jei iš esmės pasikeitė vaiko poreikiai arba tėvų turtinė padėtis. Tėvams nesusitarus tarpusavyje, norint padidinti vaiko išlaikymo dydį teismo tvarka, pirma reikės kreiptis į mediatorių ir mediacijos procese mėginti susitarti taikiai. Nesusitarus, galima kreiptis į teismą su ieškiniu dėl išlaikymo padidinimo, kartu teikiant tai patvirtinančius įrodymus.

Reikalinga pagalba? Registruokitės konsultacijai +37060538755

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14