Alimentų indeksavimas 2024

NB! Apgailestaujame, tačiau nemokamos konsultacijos telefonu ar elektroniniu paštu išlaikymo indeksavimo klausimais nėra teikiamos. Visa reikalinga informacija yra pateikiama šiame puslapyje. Jei pageidaujate registruotis mokamai konsultacijai ar užsisakyti paslaugas (dėl kreipimosi į teismą, antstolį), susisiekite užpildydami formą.

,,Teismas iš buvusio sutuoktinio mūsų sūnui priteisė 270 EUR alimentų sumą. Parašyta, jog priteista suma indeksuojama Vyriausybės nustatyta tvarka, atsižvelgiant į infliaciją. Ką reiškia tas indeksavimas? Kur turiu kreiptis, kad alimentai būtų indeksuoti?“

Kas yra indeksavimas?

Indeksavimas – periodinių išmokų, nustatytų fiksuotu dydžiu (pinigais), perskaičiavimas siekiant visiškai ar iš dalies kompensuoti dėl vartotojų kainų padidėjimo prarastas pajamas.

Lietuvos Aukščiausiasis teismas yra pažymėjęs, jog periodinių išmokų indeksavimo klausimas yra išsprendžiamas ne teismo sprendimu, o įstatymu – LR Civilinio kodekso 3.208 straipsniu, kuriame aiškiai įvardytos indeksacijos taikymo sąlygos.

Minėtame straipsnyje teigiama, kad, jeigu išlaikymas buvo priteistas periodinėmis išmokomis, išlaikymo suma indeksuojama kasmet Vyriausybės nustatyta tvarka atsižvelgiant į infliaciją.

Svarbu pažymėti, jog, net ir tais atvejais, kai teismo sprendime nenurodyta, jog išlaikymo dydis turi būti indeksuojamas LR Vyriausybės nustatyta tvarka, indeksavimas vis tiek privalo būti taikomas, kadangi tokią prievolę nustato teisės aktai.

Kaip atliekamas indeksavimas?

Periodinės išmokos (tarp jų ir alimentai) indeksuojamos kartą per metus, einamųjų metų vasario mėnesį, naudojant praėjusių metų indeksą (t.y. 2024 metais naudojamas 2023 metų indeksas).

Periodinės išmokos, kurios įsiteisėjusiu teismo sprendimu buvo paskirtos arba pakeistos per paskutinius 6 mėnesius iki vasario mėnesio 1 dienos, neindeksuojamos, t. y. indeksavimas šioms išmokoms bus taikomas tik nuo kitų metų vasario pirmos dienos. Pavyzdžiui, jei išlaikymas buvo priteistas 2023-10-07, indeksavimas šiam dydžiui dar nebus taikomas, tačiau, jei išlaikymas buvo priteistas 2023-03-07, išmoka jau bus indeksuojama 2024 metais.

Pirma, indeksuojant alimentų dydį, atsižvelgiama į praėjusių metų gruodžio mėnesio vartotojų kainų indeksą, kurį apskaičiuoja ir skelbia Lietuvos statistikos departamentas. Kainų indeksas turi būti lygus arba didesnis nei 101.

Antra, išlaikymo dydis dauginamas iš vartotojų kainų indekso ir dalijamas iš 100.

Trečia, gautas dydis apvalinamas vieno euro tikslumu: 49 ir mažiau centų atmetama, o 50 ir daugiau centų apvalinama iki euro.

Ketvirta, po pirmojo periodinės išmokos indeksavimo vėliau indeksuojamos perskaičiuotos periodinės išmokos. Pavyzdžiui, indeksavus 180 EUR priteistą alimentų sumą, gauta nauja suma bus indeksuojama kitais metais, 180 EUR dydis nebebus naudojamas indeksavimui atlikti.

Vartotojų kainų indekso pokyčiai:

MetaiIndeksas
2019 m.102,7
2020 m.100,2
2021 m.110,6
2022 m.121,7
2023 m.101,2
Duomenys iš Oficialiosios statistikos portalo

Kur kreiptis dėl indeksavimo?

Lietuvos Aukščiausiasis teismas yra išaiškinęs, jog indeksavimas yra išlaikymo mokėtojo prievolės dalis, kadangi jis sudaro sudėtinę išlaikymo periodinių išmokų sumų dalį.

Jei išlaikymą asmuo moka savo noru, indeksuoti alimentų dydį jis turi savarankiškai – papildomai į jokias institucijas nė vienai pusei nereikia kreiptis, tačiau, jei mokėtojas savo noru išlaikymo dydžio neindeksuoja, tokiu atveju teismo sprendimas, kuriuo buvo nustatytas alimentų dydis, gali būti vykdomas priverstinai. Tokiu atveju reikia kreiptis į teismą, jog šis išduotų vykdomąjį raštą dėl įsiskolinimo, susidariusio neatlikus alimentų indeksavimo ir tokį raštą teikti antstoliui.

Kad asmuo turi teisę dėl alimentų neindeksavimo kreiptis į antstolį, yra patvirtinęs ir kasacinis teismas, kuris savo praktikoje nurodė, jog, skolininkui nevykdant indeksavimo pareigos, į antstolį kreipiamasi teisėtai dėl teismo sprendimo vykdymo, t. y. dėl nesumokėtos indeksuoto išlaikymo vaikui sumos išieškojimo.

Tais atvejais, kai teismo sprendimo vykdymo procesas jau yra perduotas antstoliui, šis vykdo indeksavimo procedūrą be atskiro prašymo.

Kasacinis teismas yra išaiškinęs, kad pateikiamam pagal vykdomąjį dokumentą reikalavimui vykdyti, antstolis indeksavimui turi taikyti penkerių metų terminą, t. y. alimentų indeksavimo sumą turi skaičiuoti už ne daugiau nei paskutinius penkerius metus iki vykdomojo rašto pateikimo vykdyti dienos.

Jeigu išlaikymas yra mokamas darant išskaitas iš mokėtojo darbo užmokesčio ar kitų jam prilygintų pajamų, indeksavimo procedūrą atlieka išskaitas darantis asmuo.

Išvada

Alimentų ir kitų periodinių išmokų ideksavimas yra taikomas siekiant bent iš dalies kompensuoti dėl vartotojų kainų padidėjimo prarastas pajamas. Indeksavimo prievolė tenka asmeniui, kuris moka alimentus, išskyrus tuos atvejus, kai teismo sprendimo vykdymas jau yra perduotas antstoliui arba kai išlaikymas yra išskaičiuojamas iš darbo užmokesčio ar kitų jam prilygtų pajamų. Jei mokėtojas nevykdo indeksavimo prievolės, iš jo gali būti išieškoma skola.

Svarbiausia informacija:

Alimentų indeksavimo formulė 2024 metais: išlaikymo dydis x 101,2 / 100 = naujas išlaikymo dydis

Po išmokų indeksavimo vėliau indeksuojamos perskaičiuotos periodinės išmokos.

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14