ar galima atsisakyti tėvystės?

,,Su žmona santuokoje gyvenome 5 metus, turime 2 metų dukrą. Vaiko gimimo liudijime aš įrašytas kaip tėvas. Neseniai sužinojau, kad vaikas nėra mano. Ar galima atsisakyti tėvystės? Kokia būtų procedūra?“

Žinotina, jog vienašališkai tėvystės atsisakyti negalima. To nenumato teisės aktai. LR Civilinis kodeksas įtvirtina tėvystės nuginčijimo institutą, kuris gali padėti išspręsti situaciją sužinojus, kad tėvas nėra biologinis vaiko tėvas. Ginčyti tėvystę galima per įstatymo nustatytą terminą kreipiantis į teismą.

Tėvystės nuginčijimas

Jei vaikas gimė susituokusiems tėvams arba nepraėjus daugiau kaip trims šimtams dienų po santuokos pabaigos, tėvystę nuginčyti galima tik įrodžius, kad asmuo negali būti vaiko tėvas.

Kai asmenys yra nesusituokę ir tėvystė yra pripažinta pareiškimu, nuginčyti ją galima tik įrodžius, kad vaiko tėvas nėra biologinis tėvas.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad duomenis gimimo įraše apie vaiko tėvą leidžiama nuginčyti tik teismo tvarka, o duomenų, įrašytų remiantis įsiteisėjusiu ir galutiniu teismo sprendimu, nuginčyti negalima.

Kas reikšminga tėvystės nuginčijimo bylose?

Gali susisklostyti tokia situacija, kai vyras tiksliai žino, jog jis nėra vaiko tėvas ir kelia klausimą ar galima atsisakyti tėvystės. Pareiškus ieškinį teisme, kiekvienu konkrečiu atveju sprendžiant ar galima nuginčyti tėvystę, turi būti randama teisinga pusiausvyra tarp asmens, siekiančio nuginčyti tėvystę, šeimos bei visuomenės interesų bei būtina įvertinti, ar galimas tėvystės nuginčijimas konkrečiu atveju nepažeis vaiko interesų. Tėvo vaidmuo vaiko gyvenime yra ypač svarbus, todėl visi su tėvystės nuginčijimu susiję klausimai turi būti sprendžiami įvertinus visus naujai kuriamo santykio aspektus iš vaiko perspektyvos. Pabrėžtina, kad, jei teismas nustato, jog tėvystės nuginčijimas pažeidžia vaiko interesus, teismas gali atsisakyti tenkinti ieškinį ir tėvystė tokiu atveju lieka nenuginčyta. Teismas, spręsdamas tokį klausimą, vertina šiuos Lietuvos Aukščiausiojo teismo nustatytus kriterijus:

  1. Susiformavusį emocinį, socialinį vaiko ir teisinio tėvo, siekiančio nuginčyti tėvystę, ryšį, paneigiantį biologinės tėvystės svarbą vaiko interesų kontekste;
  2. Vaiko amžių – kuo vaikas yra vyresnis, tuo stipresnis yra tėvystės pagrindu susiformavęs ryšys;
  3. Vaiko nuomonę – ar yra vaiko noras išsaugoti ryšį su teisiniu tėvu;
  4. Galimybę nustatyti biologinį vaiko tėvą – itin atkreiptinas dėmesys į tai, ar vaikui kiltų grėsmė likti be tėvo;
  5. Teisinio tėvo veiksmus – kodėl buvo pripažinta tėvystė, ar jam buvo žinoma, jog jis galimai nėra vaiko tėvas, ar ir kaip rūpinosi vaiku ir t. t.

Vadinasi, jei nurodyti kriterijai patvirtina, kad tarp teisinio tėvo bei vaiko yra susiformavęs stiprus ryšys, vaikas nori išsaugoti šį ryšį ir kitais panašiais atvejais, teismas gali atsisakyti tenkinti ieškinį dėl tėvystės nuginčijimo. Taigi, atsakant į klausimą ar galima atsisakyti tėvystės atsakymas yra ne, o perfrazuojant klausimą į tai ar galima nuginčyti tėvystę, atsakymas būtų – taip, tačiau ne visada, kadangi tai priklauso nuo kiekvienos faktinės situacijos ir konkretaus vaiko, kurio tėvystę siekiama nuginčyti, interesų.

Kas gali kreiptis dėl tėvystės nuginčijimo?

Į teismą dėl tėvystės nuginčijimo gali kreiptis asmuo, vaiko gimimo akto įraše įrašytas kaip vaiko tėvas. Taip pat asmuo, vaiko gimimo įraše neįrašytas kaip tėvas, bet laikantis save vaiko tėvu. Be to, nepilnamečio vyro, vaiko gimimo įraše įrašyto kaip tėvas, tėvai ar globėjai (rūpintojai). Taipogi vaikas, sulaukęs pilnametystės, ar nepilnametis, įgijęs visišką veiksnumą.

Tais atvejais, jeigu vaiko tėvas yra neveiksnus šioje srityje ar ribotai veiksnus šioje srityje, ieškinį pareikšti gali jo globėjai ar rūpintojai.

Atkreiptinas dėmesys į tai, jog kreiptis į teismą dėl tėvystės nuginčijimo vyrui, kuris yra miręs, gali jo įpėdiniai, jeigu asmuo mirė nepasibaigus ieškinio senaties terminui.

Ieškinio dėl tėvystės nuginčijimo senatis

Ieškiniui dėl tėvystės nuginčijimo yra taikomas vienerių metų ieškinio senaties terminas. Jis pradedamas skaičiuoti nuo tos dienos, kai asmuo, kuris kreipiasi į teismą, sužinojo apie ginčijamus duomenis, įrašytus vaiko gimimo įraše. Arba paaiškėjo aplinkybių, duodančių pagrindą teigti, kad duomenys neatitinka tikrovės.

Vienerių metų ieškinio senaties terminas skaičiuojamas kitaip, jeigu asmuo, įrašytas kaip vaiko tėvas, apie tokį įrašą sužinojo būdamas nepilnametis arba neveiksnus šioje srityje ar ribotai veiksnus šioje srityje. Tokiu atveju terminas skaičiuojamas nuo tos dienos, kai jis sulaukė pilnametystės arba tapo veiksnus šioje srityje.

Nurodytas ieškinio senaties terminas gali būti atnaujintas, jei jis buvo praleistas dėl svarbių priežasčių. Svarbios priežastys yra vertinamoji aplinkybė, todėl būtina nustatyti ne tik jų objektyvų egzistavimą, bet ir asmens, kuris dėl šių priežasčių laiku nesikreipė į teismą dėl tėvystės nuginčijimo, subjektyvų požiūrį į šias aplinkybes ir jų svarbą.

Išvada

Ar galima atsisakyti tėvystės? Ne, kadangi tėvystės atsisakymo institutas nėra įtvirtintas LR Civiliniame kodekse, tačiau tėvystė gali būti nuginčyta teismo tvarka. Šiam procesui yra taikomas vienerių metų ieškinio senaties terminas, skaičiuojamas nuo sužinojimo apie ginčijamus duomenis dienos. Tam tikrais atvejais terminas skaičiuojamas ne nuo sužinojimo momento.

Teismas, įvertinęs aplinkybių visumą (vaiko santykį su teisiniu tėvu, aplinkybių išaiškėjimo faktą ir kt.), gali nuginčyti tėvystę arba netenkinti ieškinio, jei ieškinio tenkinimas ir tėvystės nuginčijimas pažeistų vaiko interesus.

Reikalinga teisinė pagalba? Registruokitės konsultacijai +37060538755

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14