Kasmetinės atostogos avansu

Kasmetinės atostogos avansu

Kasmetinės atostogos – laisvas nuo darbo laikas, suteikiamas darbuotojui pailsėti ir darbingumui susigrąžinti, mokant jam atostoginius. Teisė pasinaudoti dalimi kasmetinių atostogų (atsiranda, kai darbuotojas įgauna teisę į bent vienos darbo dienos trukmės atostogas. O už pirmuosius darbo metus visos kasmetinės atostogos paprastai suteikiamos išdirbus bent pusę darbo metams tenkančių darbo dienų skaičiaus. Taigi tam, kad atostogos būtų suteiktos, darbuotojas turi jas sukaupti. Tačiau kaip darbuotojas turėtų elgtis tuo atveju, jeigu dar nespėjo sukaupti kasmetinių atostogų, o kišenėje guli iš anksto įsigytas lėktuvo bilietas? Tokiam darbuotojui gali padėti kasmetinės atostogos avansu.

Darbdavio teisė, bet ne pareiga

Darbdaviui nėra draudžiama darbuotojui suteikti kasmetinių atostogų, jei darbuotojas dar nespėjo jų sukaupti. Visgi, darbuotojui svarbu suprasti tai, jog „avansinių atostogų“ skyrimas nėra darbdavio pareiga. Tai yra darbdavio teisė, todėl kiekvienu atveju gavus darbuotojo prašymą dėl avansinių atostogų suteikimo sprendžia darbdavys. Tikėtina, jog jei darbdaviui nepavyksta tinkamai organizuoti darbo proceso, arba nukenčia kitų darbuotojų ar įstaigos veiklos efektyvumas, darbdavys atsisakys darbuotojui suteikti ,,avansines atostogas”.

Kaip keičiasi darbuotojo pareigos gavus „avansinių atostogų“?

Darbuotojas, gavęs „avansinių atostogų“ papildomų pareigų neįgyja, tačiau naujai sukauptomis atostogų dienomis dengia išnaudotas atostogų dienas. Darbuotojas nėra skolingas darbdaviui, tačiau turi kasmetinių atostogų „minusą”. Šis minusas bus padengtas išdirbus tam tikrą laiką ir taip sukaupus trūkstamas kasmetinių atostogų dienas.

Avansu išmokėtas atostoginių grąžinimas

Jeigu darbuotojas nusprendžia nutraukti darbo sutartį savo iniciatyva be svarbių priežasčių arba darbo sutartis nutraukiama dėl darbuotojo kaltės darbdavio iniciatyva, darbdavys gali atlikti išskaitas iš darbo užmokesčio išieškoti atostoginiams už suteiktas atostogas, viršijančias įgytą teisę į visos trukmės ar dalies kasmetines atostogas. Iš darbo užmokesčio ir jam prilygintų išmokų, neviršijančių Vyriausybės nustatyto minimalaus mėnesinio atlyginimo dydžio išskaitoma 20 procentų, o iš darbo užmokesčio ir jam prilygintų išmokų viršijančių Vyriausybės nustatytą minimalaus mėnesinio atlyginimo dydį, išskaitoma penkiasdešimt procentų, jeigu ko kita nenustato įstatymai ar teismas. Darbdavys turi teisę duoti nurodymą padaryti išskaitą ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo tos dienos, kurią darbdavys sužinojo ar galėjo sužinoti apie atsiradusį išskaitos pagrindą.

Jei išskaita nebuvo atlikta

Atsižvelgiant į šiuo metu aktualią teismų praktiką, išmokėti atostoginiai už atostogas, viršijančias darbuotojo įgytą teisę į suteiktos trukmės kasmetines atostogas, laikytini avansine išmoka. Avansinių permokų gražinimui taikomos be pagrindo įgyto turto grąžinimo taisyklės, įtvirtintos įstatyme. Taigi, darbdaviui neatlikus išskaitos iš darbo užmokesčio, jis gali geruoju reikalauti iš darbuotojo avansu sumokėtų sumų grąžinimo arba gali kreiptis į darbo ginčus nagrinėjančius organus ir reikalauti priteisti negrąžintas sumas.

Norite sužinoti daugiau? Registruokitės konsultacijai +37060538755

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14