vekselio pateikimas apmokėti

Vekselis gali būti naudojamas suteikti laikiną finansavimą arba užtikrinti prievolę ir vėliau, išvengiant teisminio proceso, atgauti iš skolininko vekselyje nurodytą pinigų sumą kreipiantis į notarą. Svarbiausia, kad vekselio pateikimas apmokėti ir pranešimas dėl neapmokėjimo skolininkui būtų pateikti tinkamai ir laiku, kitu atveju supaprastinta procedūra pasinaudoti nepavyks ir reikės svarstyti galimybę kreiptis į teismą.

Vekselis

Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas numato, jog vekselis, kaip vertybinis popierius, – tai dokumentas, kuriuo jį išrašantis asmuo be išlygų įsipareigoja tiesiogiai ar netiesiogiai sumokėti tam tikrą pinigų sumą vekselyje nurodytam asmeniui arba kuriuo tai padaryti pavedama kitam asmeniui. Lietuvos Respublikos įsakomųjų ir paprastųjų vekselių įstatymas (ĮPVĮ) reglamentuoja vekselių išdavimo, perleidimo, užstato, apmokėjimo, pagal vekselį kylančių reikalavimų pateikimo ir įgyvendinimo procedūras, taip pat vekseliu įsipareigojusių asmenų tarpusavio santykius. Vekselis, kurio suma didesnė kaip 3000 eurų, turi būti notarinės formos, jeigu vekselio davėjas (skolininkas) yra fizinis asmuo arba ūkio subjektas, tvarkantis apskaitą pagal supaprastintos apskaitos taisykles.

Skolininko įsipareigojimai

Skolininkas turi gerokai mažiau pareigų negu kreditorius.

Skolininkas, išrašęs vekselį, įsipareigoja jį apmokėti laiku, t.y. vekselyje nurodytu terminu arba jei terminas nenurodytas – kai vienerių metų laikotarpyje kreditorius jį pateikia skolininkui apmokėti. Taigi, jog pareiga yra tik viena – atsiskaityti su kreditoriumi laiku.

Vekselio pateikimas apmokėti

Jeigu skolininkas terminui pasibaigus vekselio neapmoka, kreditorius, siekdamas pasinaudoti supaprastinta pinigų atgavimo procedūra (kreiptis į notarą), turi nedelsdamas imtis veiksmų.

Paskutinę vekselio apmokėjimo termino dieną ir per dvi darbo dienas nuo vekselio apmokėjimo termino pabaigos kreditorius turi pateikti vekselį skolininkui apmokėti. Jei skolininkui neįmanoma pateikti vekselio toje vietoje, kuri nurodyta vekselyje, turi būti siunčiamas pranešimas dėl vekselio apmokėjimo ir vekselio kopija registruotu paštu, surenkant išsiuntimą patvirtinančius įrodymus.

Pranešimas apie vekselio neapmokėjimą

Po to kai vekselis yra pateikiamas (tiesiogiai arba siunčiant registruotu paštu), o skolininkas jo neapmoka, kreditorius per keletą dienų turi siųsti dar vieną pranešimą skolininkui ir jame nurodyti, kad skolininkas su kreditoriumi neatsiskaitė. Siunčiant šį pranešimą taip pat reikėtų surinkti ir išsisaugoti išsiuntimą patvirtinančius įrodymus.

Kreipimasis į notarą

Tinkamai atlikus pirmiau nurodytus veiksmus (laiku bei tinkamai pateikus vekselį ir išsiuntus pranešimą skolininkui apie vekselio neapmokėjimą), kreditorius gali kreiptis į notarą dėl vykdomojo įrašo išdavimo. Notarui būtina pateikti įrodymus, patvirtinančius tinkamą vekselio pateikimą ir pranešimo apie vekselio neapmokėjimą išsiuntimą skolininkui. Jei notaras įvertins, jog aptarti kreditoriaus veiksmai nėra atlikti tinkamai, pvz., praleistas vekselio pateikimo terminas, arba pateikiant vekselį iškart buvo pranešta apie vekselio neapmokėjimą, nesiunčiant antrojo pranešimo, tokiu atveju notaras atsisakys išduoti vykdomąjį įrašą. Notarui atsisakius išduoti vykdomąjį įrašą, kreditorius turėtų konsultuotis su advokatu ir aptarti galimybę atgauti vekselyje nurodytą sumą teisminiu keliu.

Išvada

Vekselis gali būti itin patrauklus įrankis atgauti vekselyje nurodytas lėšas nesikreipiant į teismą, tačiau tam kreditoriui būtina laikytis griežtos vekselio pateikimo skolininkui ir pranešimo apie vekselio neapmokėjimą išsiuntimo tvarkos. Jei tvarkos kreditorius nesilaikė, jis vis dar gali mėginti kreiptis dėl lėšų priteisimo į teismą, tačiau prieš tai rekomenduojama pasitarti su advokatu, kadangi ne visais atvejais tokio pobūdžio bylos yra perspektyvios.

Reikalinga teisinė pagalba? Registruokitės konsultacijai +37060538755

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14