Uzufrukto teisinis reguliavimas šeimos bylose

Klausimas: Ar nutraukiant santuoką, sutuoktinis, su kuriuo nustatoma vaiko gyvenamoji vieta, gali reikalauti teismo nustatyti uzufruktą kitam sutuoktiniui nuosavybės teise priklausančiame būste ir pasilikti jame gyventi?

Reglamentavimas

Bendruosius šeimos santykių teisinio reguliavimo principus, santuokos sudarymo, jos galiojimo bei nutraukimo pagrindus ir tvarką, sutuoktinių turtines ir asmenines neturtines teises, vaikų ir tėvų bei kitų šeimos narių tarpusavio teises ir pareigas, bei kitus su šeimos santykiais susijusius klausimus reglamentuoja Lietuvos Respublikos civilinio kodekso trečiosios knygos normos (CK 3.1 str. 1 d.). Uzufrukto sąvoka apibrėžta CK 4.141 straipsnyje, kuriame nustatyta, kad uzufruktas yra uzufruktoriui suteikta teisė naudotis svetimais daiktais (CK 4.141 str. 1 d.). Uzufruktas gali būti nustatomas įstatymų, teismų sprendimų arba sutarčių pagrindu (CK 4.147 str. 1 d.). CK 3.71 straipsnis suteikia teisę teismui savo sprendimu nustatyti uzufruktą ir palikti kitam sutuoktiniui gyventi, jei su juo po santuokos nutraukimo lieka gyventi nepilnamečiai vaikai ir gyvenamoji patalpa yra vieno sutuoktinio nuosavybė. Uzufruktas nustatomas, kol vaikas sulaukia pilnametystės (CK 3.71 straipsnis 1 d.). CK 3.86 straipsnio 2 dalis nustato, kad sutuoktiniui, su kuriuo lieka gyventi nepilnamečiai vaikai, teismo sprendimu gali būti suteikiama teisė naudotis šeimos turtu ar jo dalimi iki vaiko pilnametystės.

Teismų praktika

Teismų praktikoje pripažįstama, kad nustatant uzufruktą yra ribojama savininko nuosavybės teisė. Todėl teismai, sprendžiant klausimą dėl uzufrukto nustatymo, turi įvertinti, ar tai yra objektyvi būtinybė ir ar nebus pažeistas proporcingumo principas, t. y. ar vaiko teisė į gyvenamąjį būstą negali būti apginta kitu būdu, nei suvaržant daiktinę teisę (pvz., priteisiant išlaikymą). Teismų praktika atsižvelgia į šiuos veiksnius:

  • Ar sutuoktinis, su kuriuo gyventi lieka vaikas, neturi kitos gyvenamosios patalpos arba pakankamai finansinių išteklių ar materialinių galimybių tokiai patalpai įsigyti. Teismų praktikoje išaiškinta, kad vaiko teisė į gyvenamąjį būstą užtikrinama ne tik tada, kai tėvai turi gyvenamąjį būstą nuosavybės teise, bet ir tėvams išsinuomojant ar gaunant panaudai gyvenamąsias patalpas. Sprendžiant šiuos klausimus būtina atsižvelgti į byloje nustatytas faktines aplinkybes: tėvų elgesį, turtinę padėtį, ar sutuoktinis, su kuriuo lieka gyventi vaikas, turi kilnojamojo ir nekilnojamojo turto, taip pat santaupų bankų sąskaitose, yra darbingo amžiaus, turi išsilavinimą ir specialybę. Įvertinus šias aplinkybes, nustatoma, ar vaiko teisė į būstą negali būti apsaugota kitu būdu.
  • Įprastinė vaiko gyvenamoji aplinka yra svarbus veiksnys, sprendžiant dėl uzufrukto nustatymo, tačiau šio veiksnio reikšmę konkrečiu atveju lemia būsimų pasikeitimų masto ir galimos neigiamos įtakos vaiko tolesnei raidai, jo vystymuisi įvertinimas. Būtina nustatyti ir įvertinti, ar iš esmės pablogėtų vaiko gyvenimo sąlygos, jeigu uzufruktas nebūtų nustatytas ir jis turėtų apsigyventi sutuoktiniui, su kuriuo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta, priklausančiame ar jo nuomojame būste. Turi būti įvertinta, kokio dydžio gyvenamuoju plotu vaikas galės naudotis, kokios jame yra sąlygos, ar gyvenamosios vietos aplinka tinkama vaiko poreikiams tenkinti (ar netoliese yra sveikatos, ugdymo paslaugas teikiančios įstaigos), kokią įtaką vaikui gali turėti gyvenamosios aplinkos pakeitimas ir kitos reikšmingos aplinkybės.
  • Kai prašoma nustatyti uzufruktą tik į dalį kitam sutuoktiniui priklausančios gyvenamosios patalpos, būtina atsižvelgti į tai, kad kitam sutuoktiniui išlieka teisė gyventi jam priskirtoje būsto dalyje, t. y. atitinkamomis būsto dalimis buvę sutuoktiniai turės naudotis bendrai. Ši aplinkybė, esant priešiškiems santykiams, gali tapti tarpusavio nesutarimų priežastimi ar sukelti konfliktų. Jeigu bylos eigoje paaiškėja, kad nustačius uzufruktą vaikas bus priverstas augti konfliktiškoje aplinkoje, teismas, atsižvelgdamas į vaiko interesus, gali nuspręsti uzufrukto nenustatyti.

Išvados

Teisinis reguliavimas santuokos nutraukimo bylose siekia užtikrinti vaiko teises ir geriausius interesus, o vaiko interesų apsauga bei rūpinimasis nepilnamečiu vaiku yra abiejų tėvų pareiga, nepaisant to, kad po santuokos nutraukimo vaiko gyvenamoji vieta nustatoma su vienu iš tėvų. Uzufrukto nustatymas kitam sutuoktiniui nuosavybės teise priklausančiame būste teismo sprendimu, su kuriuo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta, gali būti vienas iš būdų užtikrinti vaiko teisę į būstą. Teismas, vertindamas kiekvieną atvejį individualiai, siekia suderinti vaiko interesus ir savininko nuosavybės teisės suvaržymą.

Reikėtų pažymėti, kad teismas turi teisę, bet ne pareigą nustatyti uzufruktą, todėl spręsdamas dėl uzufrukto nustatymo teismas vertina uzufrukto būtinybę. Kiekviena situacija yra unikali, todėl teismas vertina, ar uzufrukto nustatymas yra geriausias būdas apsaugoti vaiko teises ir interesus, atsižvelgiant į faktines bylos aplinkybes ir sutuoktinio, su kuriuo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta, materialines galimybes užtikrinti vaiko teisę į būstą kitais būdais, nei nustatant uzufruktą. Taip pat teismas siekia apsaugoti vaiką nuo konfliktinės aplinkos, todėl tėvų santykių įtaka gali turėti įtakos teismo sprendimui.

Taigi, ar po santuokos nutraukimo bus nustatytas užufruktas kitam sutuoktiniui nuosavybės teise priklausančiame būste priklauso nuo daugelio faktinių aplinkybių ir individualaus vertinimo. Teismas, atsižvelgdamas į vaiko interesus ir savininko nuosavybės teisės suvaržymą, siekia rasti pusiausvyrą.

Reikalinga teisinė pagalba? Registruokitės konsultacijai +37060538755

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14