Teismų praktika / Kur gyvens vaikai po santuokos nutraukimo?

Kur gyvens vaikai po santuokos nutraukimo?

Santuokos Nutraukimo Ir Su Juo Susijusių Klausimų Svarstymas

Teismo procese ieškovas prašė nutraukti santuoką dėl abiejų sutuoktinių kaltės ir padalyti santuokoje įgytą turtą. Jis taip pat siekė išspręsti kitus su santuokos nutraukimu susijusius klausimus. Atsakovė, savo ruožtu, priešieškiniu prašė nutraukti santuoką dėl ieškovo kaltės, priteisti neturtinės žalos atlyginimą, padidinti dukterims priteistą išlaikymą, padalyti bendrąją jungtinę sutuoktinių nuosavybę lygiomis dalimis ir išspręsti kitus su santuokos nutraukimu susijusius klausimus. Byloje buvo sprendžiamas klausimas kur gyvens vaikai po santuokos nutraukimo.

Pirmosios Ir Apeliacinės Instancijų Teismų Sprendimai

Pirmosios instancijos teismas iš dalies patenkino ieškinį ir priešieškinį, nutraukė santuoką, priteisė atsakovei neturtinės žalos atlyginimą, padidino dukterims priteistą išlaikymą, padalijo santuokoje įgytą turtą ir išsprendė kitus klausimus. Apeliacinės instancijos teismas pakeitė pirmosios instancijos teismo sprendimą, padidino dukterims priteistą išlaikymą ir suteikė atsakovei teisę (uzufruktą) naudotis ieškovui priklausančiu gyvenamuoju namu su priklausiniais iki vaikų pilnametystės.

Kasacinio Teismo Sprendimas Ir Jo Motyvai

Kasacinis teismas pripažino nepagrįstais ieškovo argumentus dėl proceso teisės normų pažeidimo, pabrėžė nepilnamečio vaiko teisę naudotis gyvenamąja patalpa po tėvų santuokos nutraukimo ir nustatė, kad apeliacinės instancijos teismas tinkamai įvertino faktinę situaciją. Tačiau kasacinis teismas pripažino pagrįstu argumentą, kad uzufrukto pabaiga neturi būti siejama su vaikų pilnametyste, bet su priteistos piniginės kompensacijos išmokėjimu atsakovei.

Kasacinio Teismo Galutinis Sprendimas

Kasacinis teismas pakeitė apeliacinės instancijos teismo nutarties dalį dėl uzufrukto nustatymo, nurodydamas, kad atsakovė gali naudotis ieškovui priklausančiu gyvenamuoju namu iki ieškovas sumokės jai priteistą piniginę kompensaciją, bet ne ilgiau nei iki nepilnamečių vaikų pilnametystės.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2023 m. rugsėjo 12 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e3K-3-179-378/2023.

Daugiau teismų praktikos LAT.LT

Norite sužinoti daugiau? Registruokitės konsultacijai +37060538755

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14