Dienpinigiai ir komandiruotės išlaidos

Dienpinigiai ir komandiruotės išlaidos

Darbuotojo Išlaidos Komandiruotės Metu

Jei komandiruotės metu darbuotojas patiria išlaidų (transporto, kelionės, nakvynės ir kitų), darbdavys turi jas kompensuoti pagal pateiktus išlaidas patvirtinančius dokumentus. Kai komandiruotė trunka ilgiau nei vieną darbo dieną arba vykstama į užsienį, tokiu atveju, darbuotojui taip pat privaloma mokėti ir dienpinigius.

Dienpinigiai už Visas Kalendorines Dienas

Darbuotojams dienpinigiai mokami už kiekvieną kalendorinę dieną, praleistą komandiruotėje. Tai apima ne tik darbo dienas, bet ir poilsio dienas. Tačiau yra išimčių. Jeigu darbuotojas komandiruotės metu suserga arba pasinaudoja kasmetinėmis atostogomis ar nemokamomis atostogomis, už šiuos laikotarpius dienpinigiai nemokami.

Dienpinigių Apskaičiavimas: Ką Reikia Žinoti?

Dienpinigiai apskaičiuojami remiantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytais maksimaliais dydžiais. Svarbu atkreipti dėmesį, kad šie dydžiai anksčiau būdavo mažinami darbo sutarties pagrindu, numatant, joje sąlygą apie darbdavio teisę mažinti dienpinigius. Dabar (nuo 2022-07-01) tokiu būdu dienpinigiai negali būti mažinami, o jei sumažinami – darbuotojui susikaupia dienpinigių skola, kurios jis gali reikalauti kreipdamasis į darbo ginčų komisiją.

Kada Galima Mokėti Mažesnius Dienpinigius?

Mažesnius dienpinigius darbdavys gali mokėti, jei jie diferencijuoti pagal objektyvius kriterijus, nurodytus kolektyvinėje sutartyje ar vietiniame norminiame teisės akte, arba vidaus administravimą reglamentuojančiame teisės akte. Svarbu, kad šie dydžiai nebūtų mažesni nei pusė Vyriausybės patvirtintų maksimalių dienpinigių dydžių. Taip pat svarbu, kad darbuotojai būtų iš anksto informuoti apie galiojančius dydžius.

Skaidrumo Svarba Dienpinigių Mokėjime

Dienpinigių dydis vidaus teisės akte ar kolektyvinėje sutartyje turi būti nustatytas aiškiai, įvardijant dienpinigių sumą, kad išvengtumėte neaiškumų ir darbuotojų diskriminacijos. Kriterijai dienpinigių mažinimui turi būti susiję su konkrečiomis komandiruotės sąlygomis ir negali būti susiję su darbuotojo asmeniu.

Kaip Parengti Vidaus Tvarką?

Vidaus tvarkos rengimą siūlytina patikėti teisininkui, kadangi praktikoje dažnai pasitaiko, jog mažinant dienpinigius pagal netinkamai parengtą tvarką, darbuotojui vis tiek susikaupia dienpinigių skola ir jis ją gali prisiteisti su delspinigiais ar netesybomis. Daugiau apie dienpinigių mažinimo tvarką skaitykite čia.

Dienpinigių Skaičiavimas Užsienio Komandiruotėse

  • Dienpinigiai Vykstant į Užsienio Komandiruotę: Kai vykstama į užsienio komandiruotę, dienpinigiai už išvykimo dieną skaičiuojami remiantis į kurią valstybę vykstama nustatytu dydžiu. Tai reiškia, kad dienpinigių suma priklauso nuo tos valstybės, į kurią darbuotojas vyksta, nustatytų normų.
  • Dienpinigiai Grįžtant iš Užsienio Komandiruotės: Grįžtant iš užsienio komandiruotės, dienpinigiai už grįžimo dieną skaičiuojami pagal valstybės, iš kurios grįžtama, nustatytą dydį. Dienpinigiai atitinka tą valstybę, kurioje darbuotojas paskutinę komandiruotės dieną buvo.
  • Dienpinigiai Keliaujant per Kelias Valstybes: Jei komandiruotė apima kelias valstybes, dienpinigiai už kiekvieną faktiškai konkrečioje valstybėje praleistą dieną skaičiuojami pagal tos valstybės nustatytą dydį. Tai reiškia, kad kiekvienos atskiros šalies dienpinigiai skaičiuojami atskirai, remiantis kiekvienos iš jų normomis.
  • Dienpinigių Vidurkis Keliaujant į Kelias Valstybes Per Vieną Dieną: Jeigu per vieną dieną komandiruotėje aplankomos kelios valstybės, mokamas dienpinigių vidurkis, apskaičiuotas pagal kiekvienos aplankytos valstybės nustatytus dydžius. Išimtis taikoma atvejams, kai per kitą valstybę kelionė vyksta tranzitu ar naudojant jungiamąjį skrydį.

Reikalinga teisinė pagalba? Registruokitės konsultacijai +37060538755

Susiję įrašai

Advokatė Evelina Kiznė - aukščiausios kvalifikacijos teisininkė, specializuojasi darbo, įmonių, šeimos teisės srityse.
Jei norite registruotis teisinei konsultacijai ir aptarti Jums iškilusį klausimą bei gauti kvalifikuotą teisininį patarimą, maloniai prašome susisiekti telefonu +370 605 38 755

Naujausi įrašai

Darbuotojo teisė atsijungti ir būti nepasiekiamam po darbo valandų
2024-08-28
Kas yra juridinio asmens nemokumas ir kaip jis nustatomas?
2024-08-17
Darbuotojo padarytos žalos atlyginimas darbdaviui, jos atlyginimo sąlygos
2024-06-14